Túlsúly és szoptatás

W. Ungváry Renáta
Vajon igaz a hír, hogy kell egy-két pluszkiló a sikeres szoptatáshoz? Aki vékony, annak nem lesz elég teje? És persze a lényeg, ahova mindig visszakanyarodunk: mit ehet-ihat a szoptató nő, ha nem akar ártani a kisbabájának?

szoptató anya és kisbabaGyakori tapasztalatom szoptatási tanácsadóként, hogy a kismamák már várandósságuk alatt hosszú listát kapnak ismerősöktől vagy a védőnőtől azokról az élelmiszerekről, amelyektől majd tartózkodniuk kell a szoptatás alatt. Ezen aztán nagyon sok minden szerepel, persze előkelő helyen a K betűsök (káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, karfiol, kínai kel és brokkoli mint tiszteletbeli K betűs), az ételek savát-borsát adó hagyma és fokhagyma, tej és tejtermékek, az összes bogyós gyümölcs, a görögdinnye, a sárgadinnye, a barack, az őszi, a cseresznye, a bab, a borsó és a lencse, olajos magvak, különös tekintettel a dióra, némelyik listán a rend kedvéért szerepel az alkohol, a kávé és a tea is. Találkoztam már olyan listával is, amelyen az a kitétel is szerepelt, hogy “fűszerek”.
Borzalom, hidegrázás, felháborodás – ezt szoktam érezni ilyenkor. Megszoktam már, hogy minden édesanyától megkérdezem a tanácsadások során, hogy mit szokott enni, (különösen a fáradtságra, gyakori betegeskedésre panaszkodókat), és a valóság e szörnyű lista elterjedtségével kapcsolatban minden képzeletemet felülmúlja. Mindez két okból is érdekes.

A cikk folytatása a babaszoba.hu oldalon olvasható.