Új összetevőt fedeztek fel az anyatejben

A Londoni Egyetem kutatói felfedezték, hogy az anyatejben lévő egyik összetevő védi és helyreállítja az újszülöttek érzékeny bélnyálkahártyáját.

Az összetevő, aminek pankreatikus szekretoros tripszin inhibitor (PSTI) a neve, legnagyobb mennyiségben a kolosztrumban – a szülés utáni első napokban termelődő tejben – található.

Az újszülöttek bélnyálkahártyája különösen sérülékeny, mivel soha nem találkozott még étellel-itallal. Az új tanulmány eredményei újabb adalékkal szolgálnak a szoptatás fontosságára vonatkozóan.

A kutatók valamennyi tejmintában megtalálták a PSTI kis mennyiségét, de a kolosztrum mintákban hétszeres koncentrációban fordult elő ez az anyag. A tápszerek nem tartalmazzák ezt az összetevőt.

A kutatók laboratóriumban vizsgálták a PSTI hatásait az emberi bélnyálkahártya sejtjeire. Amikor sérülést hoztak létre a nyálkahártyán, a PSTI stimulálta a sejteket, hogy vándoroljanak a sérült terület fölé, ezáltal egy természetes „sebtapaszt” hoztak létre. A PSTI képes meggátolni a további sérüléseket is azáltal, hogy megállítja a bélhámsejtek önmegsemmisítő folyamatát. A kutatók kimutatták, hogy a PSTI 75%-kal képes csökkenteni a sérüléseket.

A PSTI egy olyan molekula, ami egyébként a hasnyálmirigyben található, ahol megvédi a mirigy sejtjeit azoktól az emésztő enzimektől, amiket termel. A kutatók úgy gondolják, hogy a bélben hasonló szerepe van.

A londoni kutatócsoport már korábban felfedezte, hogy a PSTI az emlőben is termelődik, de mindezidáig nem tudták, mi a szerepe.

Ray Plaxford professzor, a kutatás vezetője így nyilatkozott:
„Tanulmányunk jelentőségét az adja, hogy kimutattuk: az anyatej egyik komponense megvédi és helyreállítja a csecsemő érzékeny bélnyálkahártyáját, és ilyen módon felkészíti az érkező ételek-italok támadására. Mindez megerősíti a szoptatás fontosságát, különös tekintettel az első napokra.”

Forrás

Az eredeti tudományos cikk