Új törvény biztosítja a nyilvános helyen történő szoptatást a skót anyák számára

2004. november 19.

Amint arról a The Guardian c. tekintélyes brit napilap beszámolt, a skót anyáknak immár törvényadta lehetőségük van a nyilvános helyen történő szoptatásra, amióta tegnap este a Skót Parlament elfogadta a mérföldkőnek számító törvényjavaslatot.
A törvény, amely a következő év elején lép hatályba, bűncselekménynek tekinti, ha valaki szándékosan megakadályozza, hogy egy anya megszoptassa vagy üvegből megetesse a gyermekét olyan nyilvános helyen, ahová egyébként gyermekeket beengednek. Azokat az üzleteket és szervezeteket, amelyek megszegik a szabályokat, akár 2500 £ bírsággal is sújthatják.
A törvényhozók abban reménykednek, hogy a törvény, amely a maga nemében egyedülálló az Egyesült Királyságban, és csak néhány hasonló van az egész világon, segít feljebb tornázni a rendkívül alacsony skót szoptatási arányt. Annak ellenére, hogy mutatkoznak a javulás jelei, Skócia egyike azoknak az európai országoknak, ahol a legalacsonyabbak a szoptatási mutatók: Glasgow egyes részein a csecsemők mindössze 7%-át szoptatja az édesanyja.

A teljes cikk itt olvasható.