Újabb ok a hathónapos korig tartó kizárólagos szoptatásra

Késleltessük a szilárd táplálékot a baba 6 hónapos koráig!

A Rochesteri Egyetem Klinikájának kutatói újabb okot találtak arra, hogy miért tartsuk a szebbnél szebb babakanalakat a fiókban addig, amíg a csecsemő el nem éri a 6 hónapos kort. Azoknál a kisbabáknál akiket az első hat hónap során – kizárólagosan – szoptatnak, kevesebb esetben fordul elő tüdő- és fülgyulladás, mint azoknál a babáknál, akiket a 4. és 6. hónap között más táplálékkal is elkezdtek etetni.

A tanulmány, mely a Pediatrics februári számában jelent meg, elsőként dokumentálja a légzőszervi gyulladások csökkentett kockázatát az első két év során azoknál a gyermekeknél, akik hathónapos korukig csak anyatejet kapnak.

A kutatást dr. Caroline Chantry, a Kaliforniai Egyetem Davisi Klinikájának orvosa vezette, de a végrehajtás többnyire a strongi Golisano Gyermekkórházban történt, dr. Cynthia Howard, egyetemi docens és Peggy Auinger, tudományos főmunkatárs segítségével. Howard a Rochesteri Általános Kórház újszülöttosztályának gyermekgyógyászati igazgatója is.

– A tanulmány támogatja azt a javaslatot, hogy az egészséges, időben született babákat hathónapos korukig kizárólagosan szoptassák – mondta Howard. – Az a két hónap is sokat számít.
Azoknak a csecsemőknek, akiket legalább négy – de nem hat – hónapig csakis szoptattak, majdnem négyszer nagyobb az esélyük arra, hogy tüdőgyulladást kapjanak, mint azoknak, akiket teljes hat hónapon keresztül szoptattak kizárólagosan. A visszatérő fülgyulladás majdnem kétszer olyan gyakori volt. A III. Országos Egészségügyi és Táplálkozási Felmérésből, mely egy országosan reprezetatív keresztmetszeti felmérés 1988 és 1994 között, 2.277, 6-24 hónapos gyermek adatait elemezték.

Chantry javaslata azoknak a szülőknek, akik lelkesen szilárd táplálékkal akarják egészséges, időben született gyermekeiket etetni csak kissé változik: – Javasoljuk, hogy késleltessék a szilárd táplálékot körülbelül hathónapos korig, mivel az anyatejben minden megvan amire a babának addig szüksége van. Minél több anyatejet kap a baba, annál nagyobb a szoptatás egészségre ható előnye mindkettőjük számára. És talán még hozzáteszem: – Például, azok a babák akiket hat hónapig csakis szoptattak, ritkábban kapnak fülgyulladást, mint azok, akiket csupán néhány hónapig szoptattak kizárólagosan.
A tanulmány hozzáteszi a szaporodó bizonyítékokhoz, hogy a szoptatás előnyei adagolás- és időtartamérzékenyek – tette hozzá Howard. Korábbi tanulmányok azt is kimutatták, hogy az első hat hónapi kizárólagos szoptatás csökkenti a hasmenéses betegségek kockázatát.

Fordította: Fülöp Ágnes

Eredeti cikk