Újszülöttek apa karjában – a megnyugtatás receptje

Az apa és újszülöttje közötti bőr – bőr kontaktus segíthet a pozitív táplálkozási és alvási minták kialakulásában azoknál az újszülötteknél, akik császármetszéssel jöttek világra.

Egy 29 apa bevonásával készült svéd tanulmány a bőrkontaktusnak a kisbabák sírására és táplálkozás előtti viselkedésére gyakorolt hatását hasonlította össze olyan újszülöttek viselkedésével, akiket inkubátorba tettek, és édesapjuk melléjük ült.

Azok a babák, akiket édesapjuk bőrkontaktusban dajkált, 20 perccel kevesebbet sírtak, mint azok, akik inkubátorban voltak – írja a Birth c. folyóirat ehavi számában megjelent tanulmány.

Ezek a kisbabák gyorsabban megnyugodtak, és a születésük után 60 perccel már elálmosodtak, szemben az inkubátorosokkal, akiknek 110 percbe – csaknem kétszer annyi időbe – tellett, amíg elérték ugyanazt a stádiumot, mint a bőrkontaktusban lévő babák. Az inkubátorban lévő újszülöttek nagyobb valószínűséggel voltak nyugtalanok, és keresték a mellet, mint azok, akiket az édesapjuk a karjában tartott.

Az anya és az újszülött között a szülés után megvalósuló bőrkontaktusról már régóta tudjuk, hogy javítja a nők anyai készségeit és szoptatási képességét, valamint csökkenti a kisbaba sírását.

Császármetszés után az anya és az újszülött akár fél órára is el lehet különítve egymástól, amíg az édesanyát a műtét után ellátják vagy megfigyelik.

Mary Lantry, az Alfréd Királyi Herceg Kórház (Ausztrália) klinikai ápolója és szoptatási részlegének tanácsadója a megjelent tanulmányt kommentálva elmondta, hogy a bőrkontaktus javítja a kisbaba szívfrekvenciáját, stabilizálja a légzést, és javítja a vércukorszintet.

„Úgy gondolom ez a tanulmány azt bizonyítja, hogy a császármetszéssel született kisbabák nem arra vannak tervezve, hogy félrepakoljuk őket egy műanyag dobozba.”

Mrs Lantry elmondta, hogy az Alfréd Királyi Herceg Kórház kórházban korábban is arra bátorították az édesapákat, hogy tartsák újszülöttjüket bőr – bőr kontaktusban, amikor az édesanya nem volt abban az állapotban, hogy ezt megtehesse.

Forrás

Az eredeti kutatási eredmény