Útmutató a biztonságos együttalváshoz

A biztonságos csecsemőalvás lehetőségének maximalizálása egyedül történő alvás és együttalvás (különös tekintettel a családi ágyra) esetén

Az alábbiakban összefoglaltam, illetve kiemeltem néhány szempontot, amiket érdemes megfontolni, amikor arról döntesz, hogy a kisbabád hol és hogyan aludjon.

Miből áll a „biztonságos alvási környezet” függetlenül attól, hogy a baba hol alszik?

  • A biztonságos csecsemőalvás az egészséges várandóssággal kezdődik, különös tekintettel arra, hogy az anya ne dohányozzon.
  • A szoptatásnak jelentős védő szerepe van a csecsemőkorban bekövetkező halállal szemben, ideértve a bölcsőhalált, a hirtelen, váratlan csecsemőhalált, a veleszületett és más betegségekkel kapcsolatos halált is.
  • A születés után a biztonságos csecsemőalvás egy tájékozott, szoptató, elkötelezett anya vagy egy tájékozott és elkötelezett apa jelenlétével kezdődik.
  • A csecsemő aludjon a hátán, szilárd felületen, tiszta felületen, füstmentes helyen, könnyű (kényelmes) takaró alatt, és a feje soha ne kerüljön a takaró alá.
  • Az ágyban ne legyenek kitömött, plüss állatok vagy párnák a baba körül, és a csecsemő soha ne aludjon párnára helyezve.
  • Ne használjunk báránybőrt vagy más bolyhos anyagot, és babzsákmatracot sem. A vízágy szintén veszélyes lehet. A matrac szorosan illeszkedjen az ágykeretbe. A csecsemő se egyedül, se felnőttel együtt, soha ne aludjon heverőn vagy kanapén, ahol arccal becsúszhat a résekbe, vagy a kanapé támlájához szorulhat.

A cikk folytatása itt olvasható.