Változatlanul alacsony az ólomszint az anyatejben

NEW YORK (Reuters Health) – Egy új tanulmány felfedezése megnyugtatást nyújthat a szoptató anyáknak. Még ha szervezetük nagy mennyiségű ólomnak van is kitéve, nagyon kevés választódik ki az anyatejbe ebből a mérgező anyagból. Ráadásul kalcium tabletták alkalmazásával még alacsonyabbra csökkenthető az ólom mértéke.

Dr. Adrienne S. Ettinger és kollégái, a bostoni Harvard Közegészségügyi Iskolából, 367 mexikóvárosi nőt vizsgáltak meg annak kiderítésére, hogy milyen hatással van a fokozott ólomveszély, a szoptatási gyakorlat, és a kalcium bevitel az anyatejben megjelenő ólom szintjére.
A kutatók a szoptató anyák vérében és anyatejében mérték az ólomszintet szülésük utáni 1., 4., és 7. hónapban, illetve az 1. hónapban meghatározták a csontok ólom szintjét. A tanulmány eredményeit az American Journal of Epidemiology című folyóiratban tették közzé.
Az ólom átlagos szintje az anyatejben az 1., 4., és 7. hónapban 1.4, 1.2, és 0.9 mikrogramm literenként (= 0,0014; 0,0012; 0,0009 mg literenként), jelentős csökkenést mutatva a szoptatás folyamán.
(Összehasonlításul: Az ivóvízre vonatkozóan a WHO (Egészségügyi Világszervezet) a literenkénti 0,01 mg ólomkoncentrációban szabja meg a határértéket. Jelenleg az EU országaiban különböző határértékek vannak érvényben, de 2003-tól a maximális ólomkoncentráció nem lehet magasabb 0,025 mg/liternél, amit 2013-ig 0,01 mg/literre kell csökkenteni, ami az anyatejben mért szint tízszerese. – A ford.)
„Még ezek között a nők között is, akik életük során fokozottan ki vannak téve az ólom hatásainak, az anyatejben található ólom koncentrációja elég alacsony,” magyarázta Ettinger a Reuters Health-nek. „Ez újabb megerősítése annak, hogy a szoptatást bátorítani kell, mert a humán tej a fiatal csecsemők legjobb és legösszetettebb táplálékforrása.”
A szoptatási gyakorlat megváltoztatja a kapcsolatot a csontban mért ólom szintje és az anyatejben megjelenő ólom szintje között. Azoknak az anyáknak tejében volt legmagasabb mértékben jelen az ólom, akiknek magas volt a térdkalácscsontban mért ólom szintje, és kizárólag szoptatták gyermeküket.
A kalcium bevitel szintén hatással van az anyatejben mérhető ólom szintjére.
„Azoknál a szoptató anyáknál, akik (véletlenszerűen kiválasztva) 1200 mg kalciumot kaptak a szülés utáni 7. hónapban, alacsonyabb ólomszintet mutattak ki az anyatejben, mint a kontrollcsoportnál, akik placebot kaptak.
Az étrendi kalciumkiegészítés fontos beavatkozási stratégia lehet,” magyarázta Ettinger „- noha mérsékelt eredménnyel – csökkenthető az anyatejben levő ólom mértéke és ezzel lehetséges hatásai a gyermekre. Különösen azon anyák között, akiknek étrendje kevés kalciumot tartalmaz.”

Fordította: Szombatiné Prohászka Emese

Forrás

American Journal of Epidemiology, 2006. január