Vannak-e negatív hatásai a túlzott fehérjebevitelnek?

A csecsemők testsúlykilogrammra számított fehérjeszükséglete – elsősorban a nagyobb mértékű növekedésnek köszönhetően – nagyobb, mint az idősebb gyermekeké és a felnőtteké. Az újabb becslések szerint egy 6-9 hónapos baba esetében a biztonságos fehérjebevitel 1,09 g/kg, 9-12 hónapos gyermek esetén 1,02 g/kg, míg egy felnőtt számára 0,8 g/kg.

A testsúlykilogrammra számított energiaszükséglet ehhez képest relatíve nagyobb. Egy 9-12 hónapos csecsemő energiaigénye 89 kcal/kg, ami majdnem háromszorosa egy közepes fizikai aktivitású felnőttének (kb. 30kcal/kg). Ily módon egy 9-12 hónapos csecsemő étrendje a teljes energiaszükséglet 5%-ának megfelelő mennyiségű fehérjét kell, hogy tartalmazzon ([1,02g fehérje*4kcal/g]/89kcal). 5E% az anyatej fehérjetartalma.
Ahogy a csecsemő áttér a kizárólagos szopásról a családi étrendre, a fehérje energia arány az anyatejben található 5%-ról az általános családi étrendben lévő 12-15%-ra emelkedik. Ha az étrend alacsony zsírtartalmú – ami gyakori a kiegészítő táplálkozás idején – , akkor a fehérjetartalom magasabb, 15-20E%. Egy 12 hónapos, 10kg-os csecsemőt alapul véve, aki az ajánlott 89 kcal/kg energiát és 15E% fehérjetartalmú étrendet fogyaszt, azt találjuk, hogy ez a csecsemő legalább 3,4g/kg fehérjét kap, ami az ajánlott fehérjebevitelnek több mint háromszorosa.
A fejlett, ipari országokban készült felmérések azt mutatják, hogy a kiegészítő táplálás idején a fehérjebevitel magas. A Koppenhágai Csoporttanulmányban a 12 hónapos, elválasztott csecsemők közepes fehérjebevitele 3,2g /kg (14E%), a 90-es percentilis értéke pedig 4,7 g/kg (18E%) volt. Öt európai országból négyben a közepes fehérjebevitel 9-12 hónapos korban magasabb volt, mint a Koppenhágai Tanulmányban. A legmagasabb értéket Olaszországban találták: 5,1 g/kg (19,5E%).0,7g/kg szórást feltételezve, a csecsemők egy részénél a fehérjebevitel igen magas volt. Ezek után kézenfekvő, hogy a fejlett ipari országokban a nem szoptatott csecsemők az ajánlott fehérjemennyiség 3-4-szeresét – sőt egy kis csoportjuk akár 5-6-szorosát – fogyasztják. Vajon van-e az ilyen nagy mennyiségű fehérjefogyasztásnak valamilyen káros hatása?

PEDIATRICS Vol. 106 No. 5 Supplement November 2000, pp. 1293

A teljes cikk itt olvasható.