Végre itt vannak a régóta várt, új növekedési görbék!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új, nemzetközi növekedési görbéket adott ki április 27-én. Az új görbéket – amelyek a 0-5 éves korsztály növekedési standardjait tartalmazza – egy olyan tanulmány eredményei alapján dolgozták ki, amelyekben több mint 8000 hat év alatti – brazil, ghanai, indiai, norvégiai, omani és amerikai egyesült államokbeli – gyermeket vizsgáltak. A gyermekeket annak alapján választották ki, hogy környezetük optimális-e a növekedés szempontjából: ez optimális táplálást, megfelelő orvosi ellátást jelent és azt, hogy édesanyjuk se a várandósság alatt, se a későbbiekben ne dohányozzon. Az optimális táplálás alatt az értendő, ami a WHO Global Strategy for Infant and Young Child Feeding c. ajánlásában van megfogalmazva: azaz hathónapos korig tartó kizárólagos szoptatást majd pedig megfelelő kiegészítő táplálékok mellett a szoptatás folytatását kétéves korig vagy azon túl.

A kutatás egyértelművé tette, hogy amennyiben optimális feltételeket biztosítanak számukra életük kezdetén, a gyermekek hasonlóan fejlődnek, a világ bármely részén éljenek is. Vagyis – amellett, hogy természetesen vannak egyéni különbözőségek – a táplálkozás és a környezet jobban befolyásolja a gyermekek fejlődésének menetét, mint az etnikai hovatartozás és a genetikai különbségek.

Az 1970-es évek végétől a legtöbb fejlett országban olyan növekedési görbéket használtak referenciákul a csecsemők és kisgyermekek fejlődésének megítélésére, amelyek egy kis minta alapján készültek, ráadásul elkészítésükkor nem vették figyelembe a gyermekek táplálási módját. Márpedig a mesterségesen vagy keverten táplált csecsemők gyarapodása lényegesen eltér a szoptatott csecsemőkétől. Ez oda vezetett, hogy három hónapos kor körül – amikor a kizárólag szoptatott csecsemők gyarapodása akadozni látszott a mesterségesen táplált csecsemők adatai alapján készült növekedési görbékhez képest – sok szoptatott gyermek feleslegesen tápszerkiegészítést kapott. Ennek következményei közé tartozik az idő előtti elválasztás és a későbbi elhízás.

Az új növekedési standard a szoptatott csecsemőt tekinti biológiai normának, és annak adatain alapul. Ez első ízben teremt összhangot a csecsemőfejlődés megítélésére használt eszközök és a nemzetközi csecsemőtáplálási ajánlások között, amelyek egyöntetűen a szoptatást javasolják mint optimális táplálékforrást a csecsemők számára.

Az új növekedési görbék a WHO oldaláról letölthetők.