Veszélyes együttalvás

Remek összefoglalás Szegi-Holtzinger Zita, fejlesztőpedagógus, baba- és gyermekhordozási tanácsadó, tanfolyamvezető blogjából.

Nem kifejezetten friss a hír, az eset még kevésbé az, és bizonyára hamarosan nálam hozzáértőbbek is fognak reagálni rá, de annyira dolgozik bennem a téma, hogy muszáj írnom róla.

Tehát a hír:
“A fiatal édesanya, akit kedden jogerősen bűnösnek találtak gondatlan emberölésben, egy ágyban aludt a két hónapos kisfiával, és álmában véletlenül elzárta a levegőt a csecsemő elől. Tehette volna külön kiságyba is, mert volt ilyen a házban, de ő úgy gondolta, együtt aludni jobb.”

Mielőtt bármit írnék, hangsúlyozom, hogy nem tudok több részletet az ügyről, mint amit a cikk is leír, azaz hogy “a tragédia nem a saját házukban, hanem az anya lánytestvérének az otthonában történt. Azt az éjszakát P. B. náluk töltötte a gyerekeivel együtt vendégségben. Nyolcan feküdtek le itt aludni egyetlen L-alakú ágyba: a két asszony, valamint összesen hat gyerek, P. B. kettő, valamint a testvére négy gyereke.”

Pedig az ördög itt is a részletekben rejtőzik. És ezzel rá is térnék, mi a problémám a történettel. Ismét a cikkből idézek: “Az ítélet szerint az asszonynak az róható fel, hogy nem tette meg a szükséges óvintézkedéseket, azaz nem altatta külön kiságyban a csecsemőt.” És ami a legszebb, a bírónő szerint “az ítélet elsősorban az általános prevenciót szolgálja”, hogy “mások ne essenek ebbe a hibába.”

Mi van???!!! Kezdjük megint a kályhától, mert ahogy a mellékelt eset is példázza, még mindig nem beszéltünk eleget róla.

Az írás folytatása itt olvasható