Videósorozat a szoptatásról

Az életmentésnek sok módja van, amelyek közül némelyik káprázatos technológiákat alkalmaz. De talán túlságosan kifinomultak vagyunk ahhoz, hogy észrevegyünk egy elérhető, fenntartható és ingyenes módszert a gyermekek alultápláltságának enyhítésére, ami annyira magától értetődő, hogy valamennyi éhes újszülött érte sír.
(Nicolas Kristof: Csodaétel ingyen; New York Times, 2013. július 10.)

Valamennyi megelőző intézkedés közül a szoptatásnak van a legnagyobb potenciális hatása a gyermekek túlélésére, mégis csak a gyermekek 40%-a szopik kizárólagosan a fejlődő világban. Gyakorlatilag minden anya képes a szoptatásra, ha megfelelő támogatást, tanácsot és bátorítást kap, továbbá gyakorlati segítséget a nehézségek megoldásához.

A Global Health Media nevű, non profit szervezet azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a legfontosabb tudnivalókat tartalmazó, rövid, oktató videókkal segíti azoknak az egészségügyi dolgozóknak a munkáját, akik a világ legszegényebb részein élnek és dolgoznak. A kisfilmekben átadott információk életmentőek lehetnek azokon a területeken, ahol a magasan képzett szaksegítség nem elérhető.

Szoptatásról szóló sorozatuk alapvető információkat ad át a szoptatás támogatásáról és gyakorlati segítéséről, azzal a céllal, hogy az egészségügyi dolgozók ismereteit, és ezáltal a sikeresen szoptató anyák számát növelje. A videók a jelenleg érvényes szoptatási irányelveket követik, laktációs szakértőik gondosan ellenőrizték, és több helyszínen kipróbálták.

Bár a videók elsősorban harmadik világbeli édesanyákat és körülményeket ábrázolnak, üzenetük univerzális: bármilyen élethelyzetben lévő, valamennyi édesanyára vonatkoznak, és a világ bármely táján dolgozó egészségügyi szakember számára hasznosak lehetnek.

További információ

A filmek:

 • A szoptatás korai megkezdése
  A születést követő első órákban a legtöbb újszülött ösztönösen az anya melle felé kúszik, és önállóan szopni kezd. Ez a videó a szoptatás korai megkezdését mutatja be három újszülött első szopáshoz vezető útján keresztül, és szemlélteti a támogatás lehetséges módjait.
 • Hogyan segítsük a szoptató anyát?
  A szoptatás természetes, de időt és gyakorlást igénylő készség. Megfigyeléssel és diszkrét iránymutatással az egészségügyi dolgozók segíthetnek az anyáknak a nehézségek megelőzésében és a sikeres szoptatásban. Ez a videó bemutatja, hogyan figyelhetjük meg a szoptatást és segíthetjük az anyát “A szoptatás megfigyelése” c. űrlap segítségével.
 • Az anyatej fejése és tárolása
  Az anyatej kifejése enyhíteni tudja az emlők telítettségét, felpuhítja a melleket, és megkönnyíti a tej folyását. Fontos a tejtermelés fenntartásához, ha az anya és a csecsemő el vannak különítve egymástól, továbbá tejet biztosít a baba etetéséhez. Ez a kisfilm bemutatja a kézi fejést, valamint azt, hogy hogyan lehet biztonságosan tárolni az anyatejet későbbi felhasználás céljából.
 • Mellre tapadás
  A jó mellre tapadás segít a kisbabának, hogy több tejhez jusson, és kellemesebbé teszi a szoptatást. Ez a kisfilm bemutatja, miért annyira fontos a jó mellre tapadás a sikeres szoptatáshoz, továbbá, hogy hogyan segítsük az anyát abban, hogy csecsemője mélyen bekapja a mellét.
 • Szoptatási testhelyzetek
  Az a mód, ahogyan az anya tartja a csecsemőt, befolyásolja, hogy mennyire könnyű a kisbabának elérnie a hatékony szopást. A videó bemutatja azokat az alapvető pontokat, amik minden testhelyzetben fontosak, majd pedig szemléltet több gyakori testhelyzetet, ami sok anya és csecsemő számára bevált.
 • Nem elég a tej
  Az új anyák legnagyobb aggodalma, hogy vajon a kisbabájuk elegendő anyatejhez jut-e. Ez a kisfilm bemutatja azokat a jeleket, amik alapján megállapítható, hogy a csecsemő jól szopik-e, és ismerteti, hogyan lehet növelni a kisbaba által elfogyasztott tej mennyiségét.
 • Fájdalmas emlőbimbó
  A bimbófájdalom gyakori a szoptató anyáknál, de korántsem normális. Gyakran előfordul, amikor az anya először kezd szoptatni, és általában az az oka, hogy a csecsemő nem kapja be elég mélyen a mellet. Ez a videó bemutatja, hogyan vizsgáljuk és segítsük a bimbófájdalomtól szenvedő anyákat.
 • Emlőfájdalom
  A szoptató anya emlőfájdalmát leggyakrabban három állapot egyike okozza: túltelítődés, tejcsatorna elzáródás, vagy fertőzés. Ez a kisfilm bemutatja, hogyan tudjuk elkülöníteni és kezelni ezt a három állapotot.
 • Az emlő túltelítődése
  Ez a kisfilm egy olyan édesanyát mutat be, akinek a mellei túltelítődtek, és javaslatokat tesz arra nézve, hogyan próbálhat meg könnyíteni az állapotán.