Visszafelé sült el az együttalvást tiltó ajánlás

Nincs olyan új szülő, aki ne hallotta volna a figyelmeztetést: Soha ne aludjon együtt a kisbabájával!

Az állami és helyi egészségügyi szervek Massachusettsben és szerte az Egyesült Államokban az egyik legfontosabb feladatuknak tekintik ennek az üzenetnek a közvetítését azóta, hogy az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) 2011-ben hivatalos ajánlásában megfogalmazta. Dollármilliókat költöttek a hirdetésére és még több milliót arra, hogy kiságyakkal lássák el a szegény családokat.

Egyes helyeken ijesztő reklámokkal támogatták az üzenet megértését: a képen egy csecsemő felnőtt ágyban fekszik egy húsvágó bárd mellett, és a szöveg szerint: „Ha a kisbabád veled alszik, az ugyanennyire veszélyes lehet.” Vagy egy másik: „A kisbabának a kiságyban a helye, nem egy koporsóban.”

Félremagyarázott tanulmányok

A széles körben elterjedt javaslattal az a probléma, hogy az AAP mindössze négy tanulmányra alapozta az ajánlását. Ezek közül kettőt – amelyek valójában kicsi, illetve semmilyen kockázatot nem mutattak ki a nem dohányzó szülőkkel való együttalvás esetén – teljesen félreértett; a két másik tanulmányban pedig nincs adat arra vonatkozóan, hogy az anya fogyasztott-e alkoholt, holott ez egy közismert és erőteljes kockázati tényező.

Ezen felül az AAP állásfoglalása figyelmen kívül hagyott számos más, újabb keletű és kiváló cikket, amelyeket meg sem említ. Kolléganőmmel, Linda J. Smith-szel nemrégiben tettünk közzé egy elemzést, amelyben áttekintjük az AAP valamennyi állítását és a napjainkig rendelkezésre álló valamennyi kutatási eredményt. A cikk címe: „Kiállás a biztonságos alvásért: bizonyítékokon alapuló ajánlások.” Az AAP állásfoglalás boncolgatása közben arra lettünk figyelmesek, hogy a szülői ágyban való alvás kockázatát nagyban beárnyékolják más kockázatok, amelyek sokkal kevesebb figyelmet kapnak.

Veszélyes kanapék

Arra a következtetésre jutottunk, hogy jelenleg bizonyítékokon alapuló, általánosan megfogalmazható tanácsként mindössze annyit mondhatunk, hogy egy felnőttnek egy csecsemővel kanapén együtt aludni veszélyes; hogy a dohányfüst – mind a születés előtt, mind a születés után – fokozza az együttalváskor bekövetkező halál kockázatát; és hogy egy nem teljesen beszámítható (kimerült, nyugtató, alkohol, kábítószer hatása alatt álló – a ford.) gondozó melletti együttalvás fokozza a halál kockázatát a csecsemő számára.

A tápszeres táplálás növeli a bölcsőhalál előfordulásának lehetőségét. Semmilyen alvási környezet sem tökéletesen biztonságos. De a közegészségügyi ajánlások megfogalmazásakor muszáj figyelembe venni a realitást, nevezetesen, hogy a fáradt szülőknek éjszaka is meg kell etetniük valahol a kisbabájukat, és nagyon nagy a veszélye, hogy a kanapén fognak elaludni a csecsemőjükkel együtt.

Tény, hogy szerte az Egyesült Államokban és az egész világon, minden társadalmi rétegben és etnikai csoportban a legtöbb anya együtt alszik a kisbabájával legalább az éjszaka egy részében, minden ellenkező értelmű tanács ellenére, és ez különösen igaz a szoptató anyákra.

Amikor megpróbáljuk elkerülni az együttalvást

Sajnos, az is ismert, hogy azok a szülők, akik igyekeznek nem együtt aludni a gyermekükkel, sokkal valószínűbb, hogy széken, fotelben vagy heverőn igyekeznek ébren maradni az éjszakai etetések idején, ami jelentősen növeli a gyermek fulladásának esélyét.

Egy 5000 anya bevonásával, 2010-ben készült tanulmány szerint „az együttalvás elkerülésének érdekében az anyák 55%-a éjszaka széken, fotelban, illetve kanapén etette a kisbabáját. 45%-uk (a teljes minta egynegyede) megjegyezte, hogy eközben a csecsemőjével együtt el szokott aludni.” Ahelyett, hogy azonnal felülvizsgálta volna az eredeti, 2005-ben kiadott ajánlását, az AAP úgy döntött, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja ezeket az adatokat, amikor újra írta az alvással kapcsolatos javaslatait 2011-ben.

A tanács visszafelé sült el

Ahogy az államok átvették az AAP 2011-es ajánlását, a „soha ne aludjon együtt a kisbabájával” üzenet a lehető legrosszabb módon ütött vissza. Ahelyett, hogy megelőzné a haláleseteket, ez a javaslat valószínűleg még növeli is a számukat. Az AAP is idézi azt a 2009-es tanulmányt (más következtetések okán), amelyben két elhunyt csecsemő szülei azért aludtak a kisbabával a kanapén, mert azt a tanácsot kapták, hogy ne vigyék a babát az ágyukba, viszont semmit nem tudtak a kanapén történő együttalvás veszélyeiről. Egy angliai tanulmány leírja, hogy 1984-2004 között a szülői ágyban bekövetkező csecsemőhalál felére csökkent, miközben a kanapén történő együttalvás közben elhunyt csecsemők száma nőtt.

Ezzel szemben a kanadai, brit és ausztrál egészségügyi hatóságok teljesen más üzenetet közvetítenek. Valamennyien tisztában vannak azzal, hogy a legtöbb anya együtt alszik a gyermekével, legalább az éjszaka egy részében. Ezért ők tájékoztatják a nagyközönséget, hogy ha valaki az együttalvást választja, akkor ennek mik a kockázatai, és hogyan lehet jelentősen csökkenteni a veszélyt.

A tanulmányok mindezen túlmenően azt is kimutatták, hogy az együttalvás elősegíti a szoptatást, és növeli a szoptatás időtartamát.

Azok a szoptató anyák, akik megpróbálnak nem együtt aludni a csecsemőjükkel, vagy feladják a szoptatást, vagy végül magukkal viszik az ágyukba a kisbabát. Az anyatej tápanyag összetétele szükségessé teszi a gyakori szoptatást éjjel és nappal csakúgy, mint a gyakori, szoros közelséget.

A tápszer kockázat

A tápszeres táplálás egyike a legjelentősebb kockázati tényezőknek, ezt azonban egyáltalán meg sem említik a társadalmi hirdetésekben. Valószínűleg sokkal hatékonyabb lenne abban támogatni az anyákat, hogy tartsanak ki a szoptatás mellett, mint arról győzködni őket, hogy ne aludjanak egy ágyban a gyermekükkel.

Ha az együttalvást tiltó ajánlás akaratlanul is oda vezet, hogy csökken a szoptatás időtartama, ez a bölcsőhalálon és a fulladáson kívül számos más betegség előfordulását befolyásolhatja. A szoptatás időtartama hatással van az elhízásra, egy rakás csecsemőkori fertőzésre, valamint számos anyai betegségre is.

Az optimálistól elmaradó szoptatási időtartam évente közel 5000-rel több emlőrákos esetet, közel 14000-rel több szívrohamot és több mint 50000-rel több magas vérnyomásos esetet eredményez az Egyesült Államokban. Ilyen módon, bármilyen ajánlásnak, ami negatívan befolyásolja a szoptatást, számításba kell vennie valamennyi kórállapotot, amire a szoptatás hatással van, nem csupán egyetlen betegséget.

A „soha ne aludjon együtt a csecsemőjével” kudarcra ítélt üzenet, ami minden valószínűség szerint legalább néhány csecsemő halálához vezetett a kanapén történt elalvás miatt.

A legegyszerűbben járható kivezető út az lehetne, ha olyan társadalmi hirdetések jelennének meg, amik tájékoztatják a nagyközönséget a kanapék és fotelek veszélyeiről. Ez a fajta ismeretterjesztés sikeresen csökkenthetné a csecsemőhalál veszélyét, feltéve, hogy az anyák tájékoztatást kapnak arról is, hogy a saját ágyuk biztonságosabb hely az éjszakai etetések idején, mint egy heverő vagy fotel. Ha komolyan gondoljuk, hogy szeretnénk megelőzni a csecsemők halálát, akkor a szülők dohányzásával is foglalkoznunk kellene, támogatnunk kellene az anyákat a szoptatásban, és csökkenteni annak a lehetőségét, hogy alkohol vagy drogok befolyása alatt álló szülő aludjon egy ágyban a csecsemővel.

Az alvás újragondolása

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia a biztonságos alvásról szóló ajánlás – már régen esedékes – felülvizsgálatának folyamatában van. Bízzunk benne, hogy figyelembe veszik az összes elérhető szakirodalmat és a jelenlegi ajánlás valamennyi akaratlan következményét annak érdekében, hogy biztosítsák: javaslataik nem vezetnek akaratukon kívül újabb halálesetekhez.

Írta: Melissa Bartick, M.D., M.Sc

Fordította: dr. Kun Judit

Forrás