A buszvállalat vezetése támogatja a szoptató anyákat

Egy skót közlekedési vállalat azzal támogatja a szoptató édesanyákat, hogy szívesen látja őket buszjáratain.

Az inverclyde-i székhelyű Slaemuir Coaches vállalat minden járművén felhívást helyez ki, amelyben tájékoztatja az újdonsült édesanyákat: járatain anélkül szoptathatják kisbabájukat, hogy zaklatástól kéne tartaniuk, vagy szégyenkezniük kéne. A cég döntését örömmel üdvözölte a glasgow-i egészségügyi vezetés.

A vállalat személyzeti vezetője, Lynne Wallace elmondta: „A helyi egészségügyi felügyelet megkérdezett minket, hogyan viszonyulunk az új törvényhez, ami kimondja, hogy a nőknek joguk van nyilvános helyen szoptatni. Nagyon jó ötletnek tartjuk. Tudjuk, hogy a szoptatás jót tesz a babáknak, mert ellenállóbbá teszik őket a fertőzésekkel szemben, és a későbbi életükben is számos előnnyel jár. Ezért örömmel ragasztottuk ki a tájékoztatót, hogy az édesanyák nyugodtan megszoptatatják éhes kisbabájukat a járatainkon, és a buszvezetőink figyelmét is felhívtuk arra, hogy ez az édesanyák törvény adta joga.”

A cég mind a nyolcvan járművén elhelyezte a tájékoztatást, többek között a Greenock és Glasgow közötti menetrendszerinti járatain. A szoptatásról szóló pozitív üzenet ugyanúgy megjelenik a leányvállalata által bérbe adott buszokon is.

Catriona MacLean, a Glasgow és Környéke Egészségügyi Szakszolgálat csecsemőtáplálási koordinátora szerint a buszvállalat lépése segíthet a szoptatás társadalmi-kulturális elfogadásában és hatására emelkedhet a szoptatást választó édesanyák aránya. A koordinátor elmondta: „Vannak, akik úgy vélik, hogy egy anyának otthon, zárt ajtók mögött kéne szoptatnia a gyermekét. Azonban ha a baba útközben éhezik meg, fontos, hogy az édesanya szorongás nélkül tudjon szoptatni, bárhol is vannak, akár buszon, vonaton, kávézóban vagy moziban is. A 2005-ben elfogadott Törvény a szoptatásról kimondja: jogellenes megakadályozni, hogy egy kisgyermeket a gondviselője nyilvános helyen tápláljon. A Slaemuir Coaches vállalat azzal, hogy kihelyezi a járataira ezt a felhívást és a matricákat, nem csak a szoptatás támogatásáról tesz tanúbizonyságot, de az emberek figyelmét is a jogszabályra irányítja.”

A legalább hat hónapos korig tartó szoptatás segít megelőzni a légúti megbetegedéseket, a gyerekkori cukorbetegséget, az asztmát, az ekcémát és a hasfájást. A szoptatás ezen felül segíti az agyműködést, valamint a száj, az állkapocs és a fogazat megfelelő fejlődését is.
A szoptatós anyáknál kisebb a petefészekrák, bizonyos típusú mellrákok és a csontritkulás kialakulásának kockázata.

Fordította: Draskovics Mariann

Forrás